Een veiligheidshaak is een speciaal soort karabijnhaak. De veiligheidshaak is steviger dan de standaard karabijnhaak en hebben een speciale schroef om de opening te borgen, zodat de haak niet spontaan open kan. Het is eigenlijk een verbindingselement, die voorkomt bij alle toepassingen die met valbeveiliging te maken hebben. Zij dienen conform de daarvoor geldende normen gekeurd te zijn.

Jaarlijkse keuring

Iedere veiligheidshaak behoort tot de persoonlijke beschermingsmiddelen en voor een veilige betrouwbare werking moet een veiligheidshaak dan ook verplicht elk jaar geïnspecteerd worden en gekeurd. Er wordt dan getest op de werking en er wordt gecontroleerd op roestvorming, vervormingen en beschadigingen. Al deze dingen kunnen de weerstand die de haak kan opvangen namelijk gemakkelijk negatief beïnvloeden. Na een jaar is het dus alweer nodig om de veiligheidsvoorzieningen te keuren, en onderhoud aan te laten plegen. Dit is omdat fabrikanten jaarlijks controle en onderhoud schrijven voor jou. Het is belangrijk dat je op de veiligheid van de voorzieningen kunt vertrouwen. Alle klim- en vele veiligheidsvoorzieningen en persoonlijke beschermingsmiddelen, klein of groot, moeten gekeurd en onderhouden worden. Mocht er een incident voordoen en jouw veiligheid beveiliging is niet op tijd gekeurd en onderhouden, dan kun je als gebouwbeheer of als werkgever aansprakelijk worden gesteld.
Zorgvuldig onderhoud en tijdige keuring voorkomen onveilige situaties en reduceren jouw aansprakelijkheid.

Veiligheidshaak

Valbeveiliging

Een installateur, dakdekker en iedereen die werkt op platte daken moet volledig kunnen vertrouwen op zijn persoonlijke veiligheidsmiddelen. Er zijn verschillende producten die het mogelijk maken om veilig te werken op hoogte. De meeste producten moeten dan ook voldoen aan de hoogste veiligheidseisen en getest zijn onder extreme omstandigheden. Bij het gebruik van valbeveiliging wordt er aangeraden om de werklijn zo kort in te stellen dat de installateur of dakdekker nooit over de dakrand kan vallen. Volgens de methode van gebiedsbegrenzing werken is altijd de veiligste manier van werken op het platte dak.

Training volgen

Steeds meer schuine en platte daken worden voorzien van regelgeving. Dit is een permanent valbeveiligingssysteem. Maar je moet hier ook mee leren omgaan en weten welke persoonlijke beschermingsmiddelen geschikt zijn. Als deze middelen er niet zijn hoe bepaal je dan met welke tijdelijke middelen je wel veilig kunt werken? Dit zijn onderwerpen die je bij een training veilig werken op hoogte zult leren. Je leert hierbij hoe je de middelen gebruikt en wat je moet doen in gevaarlijke situaties. Ook wordt er geoefend met diverse veiligheidsmiddelen op het dak van de cursuslocatie of jouw eigen gebouw.