Vaak is de aanbesteding de laatste fase in de voorbereiding voordat het project echt van start gaat, in de laatste stap komt vaak de definitieve prijs naar boven zodat de kosten adviseurs hier rekening mee kunnen houden. Zo krijgt een opdrachtgever een goed beeld van wat de kosten precies zijn zodat hij of zij hierop een aantal dingen kan afstemmen. Nadat dit allemaal is gebeurd zal er een aannemersselectie komen waar er 1 van wordt uitgekozen, soms kan het ook zijn dat het 1 of 2 aannemers zijn. Dit ligt eraan hoe groot de aannemersselectie en het project is. Er zijn veel verschillende mensen hiervoor nodig, een aannemer kan jou een brede selectie geven wie of wat geschikt is voor dit project, dit komt vaak tegen een redelijk goede prijs. Het uiteindelijke doel van een aannemersselectie is simpel, het zoeken naar de juiste aannemer voor het project zodat je weet dat jouw project in goede handen is. Elk project vraagt namelijk een andere benadering en daarom is het goed om een aannemersselectie te hebben waar je vervolgens uit kiest. Je kiest de aannemer op verschillende punten, je wilt namelijk dat het project zo goed mogelijk verloopt, de planning gehaald wordt die gesteld is, het project moet binnen het budget blijven om zo extra kosten te verminderen.

Aannemersselectie

Je kunt ervoor kiezen bij een aannemersselectie om 10 uit te nodigen om op gesprek te komen, zij maken dan een analyse waarin ze beschrijven wat er allemaal precies haalbaar etc is. Het kan zo zijn dat je veel aannemers uitnodigt om zo een ruime keuze te hebben in aannemers. Dit pakt vaak niet goed uit aangezien sommige aannemers dan afzeggen omdat er veel concurrentie is. Het kan dus zomaar zijn dat je de perfecte aannemer misloopt die ook bij de aannemersselectie zat, je moet dus altijd de overweging maken of je een ruime of specifieke aannemersselectie wilt.

Allereerst moet je gaan beslissen wat voor specificaties elke aannemer moet hebben, waar moeten ze aan voldoen zoals bijvoorbeeld ervaring of uurloon. Zo zijn er verschillende afwegingen die je moet maken wil je de juiste aannemer aanstellen, indien de juiste aannemer ter sprake komt kun je aan de slag met het project. De aannemer zal vanaf nu alles regelen en houdt toezicht op vrijwel alle dingen. Niet elke aannemer is even goed als de ander, je moet dus de juiste uitkiezen voor het desbetreffende project wil je het maximaal haalbare resultaat halen.